Portionen passer til 3 forme af 2 lit.
1 dag.
2 dl surdej
13 dl. lunkent vand
500 g groft rugmel
500 g skårne rugkerner
100 g solsikkekerner ( eller lign.)
2 sp. salt med lille top
Det hele røres sammen og skålen dækkes med et fugtigt klæde eller et låg, lagt løst på, og står på køkkenbordet, til næste dag.
2.dag
2. dl dej tages fra, og sættes i en lukket beholder i køleskabet, til næste gang bagning.
3½ dl. vand og
550 g groft rugmel
blandes i dejen
Dejen kommes i de smurte forme, prikkes med en gaffel og hviler 15 min.
Brødene bages i ovnen ved
-100 C i 1 time herefter ved 200 C i 1 time, ovnen slukkes og brødene står endnu 15 min.
Brødene vendes ud på en rist, dækkes med et klæde og afkøles.
Brødene er nemmest at skære dagen efter de er bagt.